"Szlakami i bezdrożami Beskidu Niskiego i Pogórzy Karpackich" - strona nieodżałowanej pamięci naszego Kolegi, którego 2 rocznica śmierci upłynęła w marcu br. W zakładce "Konfederacja Barska" art. Mariana Kozłowskiego "Niebylec - Grób konfederata barskiego Kajetana Junoszy Łempickiego" a poniżej "Kajetan Junosza Łempicki" w opracowaniu Bogumiły Wojtaszek.
Podczas jednej z przejażdżek rowerowych wracając z jednej z miejscowości Krainy Zamieszańców zajrzałem do Niebylca, który wielokrotnie bywał na trasie moich eskapad do "byle gdzie". W/w artykuły zainspirowały mnie do odwiedzenia grobu śp. Kajetana, o którego istnieniu (grobu) wcześniej nie wiedziałem, mimo, że niebylecki kościół miałem okazję oglądać (ostatnio dwa tygodnie wcześniej przed lekturą owego artykułu). Wstąpiłem zatem na dziedziniec kościoła, odczekawszy stosowną chwilę, bowiem akurat do świątyni wprowadzana była trumna z zwłokami śp. tubylca oraz towarzyszący mu w ostatniej drodze kondukt pogrzebowy (moje rowerowe odzienie kontrastowało z powagą chwili). Grób konfederata znajduje się "na tyłach" dziedzińca od strony prezbiterium.
Oto grób a w tle fragment Niebylca za kościołem:

P.S. Mam i zdjęcie samego nagrobka, lecz z powodów technicznych (póki nie uda mi się postawić zdjęcia "do pionu") nie umieszczam go.