Sercu bliski Beskid Niski

Forum portalu www.beskid-niski.pl
Dzisiaj jest 18-01-2026 12:46

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

W najbliższy weekend ruszam na wędrówkę po Beskidzie Niskim i Bieszczadach. Po przetransportowaniu się przez pół (a może i więcej?) Polski wysiądę na stacji kolejowej we Wróbliku Szlacheckim, skąd trasa prowadzi na południe przez Rymanów i dalej, w głąb Beskidu Niskiego. Następnego dnia skręt na wschód. Ogólny kierunek na Komańczę. Po krótkiej wizycie w zachodnim rejonie Bieszczad (absolutnie nie pcham się na połoniny), powrót na kurs zachodni i przejście przez Beskid Niski (względnie dojazd) i marsz przez inny rejon niż w pierwszych dniach. Jak daleko i gdzie dojdę oraz co zobaczę, to się okaże w praktyce. Planuję odwiedzić miejsca związane z I i II wojną światową oraz z walkami z UPA. Miejsca, gdzie dotąd nie byłem, miejsca gdzie byłem i może też jakieś inne miejsca :) Chatki studenckie i studenckie bazy namiotowe oczywiście w planie. Aha - żadnych aplikacji w telefonie i GPS-ów, tylko papierowe mapy i kompas. Na podróż i samotne wieczory w namiocie biorę jedną książkę: "Gorlice-Tarnów 1915". Nie jest wykluczone, że w jednej z miejscowości Beskidu Niskiego spotkam się z jej autorem i poproszę o dedykację :wink:
Może spotkam kogoś z tutejszych forumowiczów, może jakichś turystów do których dołączę na trasie. Może poznam nowych ludzi, z którymi potem będę utrzymywał kontakt. Chciałbym poznać nowe opowieści i zebrać wspomnienia na kolejny okres pracy. To powrót w Beskid Niski po dwóch latach i w Bieszczady aż po trzynastu latach. Mam kupione bilety na pociąg. Moje serce należy do przeszłości, moje ciało - teraźniejszości, a mój umysł - do przyszłości. Jakby co - do zobaczenia na szlaku, ale też poza nim.

POwodzenia. Zaczynasz od ważnego miejsca.
Stacja we Wróbliku Szlacheckim to punt startowy kurierów beskidzkich
A kolejny etap to moje ulubione pogranicze Bieszczadów i Niskiego.
Mam nadzieję że zostanie Ci trochę sił na napisanie jakieś relacji na tym niemrawym forum
albo w innym miejscu, ale daj znać gdzie szukać wspomnień

W czasach kurierów beskidzkich (np. Jana Łożańskiego ) to stacja kolejowa "Rymanów". Pogoda nie rozpieszczała w tym regionie na początku obecnego tygodnia, burza z silnymi wiatrami (wiatrołomy). Poczekamy na relację.

Awatar użytkownika

Dziś popołudniu (kilka dni wcześniej niż planowałem) zjechałem do domu po wędrówce. Wyprawa pełna była nieoczekiwanych zwrotów akcji, atmosferycznego napięcia i potopów z nieba, zaskakujących spotkań (i ich konsekwencji), nowych znajomości (lista kontaktów w telefonie się wydłużyła), epickich przygód, spontanicznych i błyskawicznych zmian planów oraz kierunków marszrut, jak też niesamowitych emocji, a dodatkowo również nocnych rozmyślań w blasku ogniska pod rozgwieżdżonym (lub zachmurzonym) karpackim niebem. W skrócie: jest to materiał na całkiem niezłą powieść przygodową i - moim skromnym zdaniem - nawet bez literackich upiększeń byłaby to dość wciągająca lektura :wink:

Potwierdzenie w trasie znalazły cytaty takie jak:
1) „Świat jest pełen wiel­kich, przedziw­nych rzeczy, cze­kających na tych, którzy są na nie przygotowani” [Włóczykij z Muminków]
2) "-Wspaniale tak wędrować sobie bez celu. – Czujesz się wtedy wolny. Jesteś sam, a jednocześnie spotykasz nowych przyjaciół” [jak wyżej]
3) "W górach jestem znowu prawdziwym człowiekiem. Tam stajemy się braćmi i wszystko co brzydkie i błahe opuszcza nas." [Hermann Henkel]

Czy będzie relacja? Nic nie obiecuję. Po pierwsze - mam sporo innych rzeczy na liście priorytetów do zrobienia, po drugie - ze względu na bardzo osobisty charakter wielu wydarzeń, które się rozegrały, "do druku" mogłaby raczej iść tylko wersja "demo".

Administrator
Awatar użytkownika

Cytuj:
po drugie - ze względu na bardzo osobisty charakter wielu wydarzeń, które się rozegrały, "do druku" mogłaby raczej iść tylko wersja "demo".

Może być demo.
Takie subiektywne relacje z wątkami osobistymi są zdecydowanie ciekawsze. Co prawda wymagają więcej gimnastyki od autora, żeby napisać tak, żeby nie napisać. Ale, jak by Ci się udało.... Poprzednie dobrze się czytało.

Awatar użytkownika

HM pisze:
Może być demo.

Jest taki stary dowcip informatyczny (kto pamięta czasy, kiedy marzeniem wielu chłopaków była Amiga 500 z kolorowym monitorem? :wink: ):
"Eric Schwartz został porażony przez swoją ukochaną Amigę na śmierć i poszedł do nieba. Staje przed świętym Piotrem, a św. Piotr się go pyta:
– Chciałbyś amigowcu pójść do nieba, czy do piekła?
– Chciałbym się rozejrzeć.
– Patrz, tak wygląda niebo – mówi św. Piotr, pokazując dookoła.
– Niby chłodno tu – inteligentnie zauważa amigowiec.
– Teraz chodź, pokażę ci piekło.
Zjeżdżają do piekła, patrzą, a tam gołe panienki siedzą na monitorach, na ekranach widać też rajcowne dupy, dookoła leżą Amigi, a nawet najnowszy model Amiga CD Power Belzebub z procesorem Motorola 40000000000, która ma 100 TMipsów. Wracają na górę, czyli do nieba i św. Piotr się pyta:
– No to jak – niebo czy piekło?
– Nie obraź się, św. Piotrze, ale ja wolę do piekła.
Dobra, pojechał na dół, wychodzi z windy, a tu go dwa diabły za bary i do beczki ze smołą. Przestraszony amigowiec krzyczy:
– Co się stało z tamtym piekłem?
Na to jeden z diabłów odpowiada:
– To było demo, baranie, demo..."

:mrgreen: :D :lol:

Awatar użytkownika

demo, nie demo,

Beskid się trzymie, jako-tako.

A w trzy godziny do Tokaju z Wysowej można wszak dojechać.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00