Góry
  • Turystyka piesza
  • Mapa wydawnictwa PTR Kartografia na podkładzie map WIG
  • Mapa wydawnictwa Compass. Wydanie III z 2005 roku.
Łemkowie i Łemkowszczyzna
  • Łemkowie
Obiekty i miejscowości
  • Miejscowości
  • Cmentarze wojenne
  • Cerkwie i kościoły
  • Tabela obiektów
Przyroda
  • Przyroda
Noclegi
  • Noclegi
  • Jak znaleźć nocleg?
  • Dodaj ofertę
Galerie zdjęć
  • Najlepsze zdjęcia
  • Panoramy sferyczne
  • Galerie tematyczne
  • Zdjęcia archiwalne
Informacje praktyczne
  • Przejścia graniczne
  • Komunikacja
  • Pogoda
Sport
  • Rower
  • Sporty zimowe
Portal beskid-niski.pl
  • Wyniki zakończonego konkursu
  • Księga gości
  • Subskrypcja
  • Linki
  • Mapa portalu

 

/ Aktualności /
 
"Gazeta Gorlicka" - wtorek 23 października 2007
("Gazeta Gorlicka" jest regionalnym dodatkiem "Gazety Krakowskiej")

"Turystyka po gorlicku"

Agroturystyczne seminarium przy filiżance orkiszowej kawy

Agroturystyka w naszym regionie rozwija się dynamicznie, ludzie znaleźli w niej sposób na życie i zarabianie pieniędzy. W Gorlickiem jest ponad setka gospodarstw prowadzących taką formę działalności. To wiodąca grupa, jeśli weźmiemy pod uwagę rozwój agroturystyki - przekonywał uczestników seminarium "Produkty regionalne ofertą markową gospodarstw agroturystycznych" - Jan Belniak, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Gorlicach.

Nieśmiałe początki
Seminarium zbiegło się z podsumowaniem konkursu "Wypoczynek z naturą na gorlickiej ziemi". Miejsce spotkania też było nieprzypadkowe, bowiem uczestnicy zebrali się w gospodarstwie Urszuli Baniak w Odernem, laureatki konkursu "Zielone Lato".
- Pierwsze warsztaty związane z agroturystyką odbyły się 11 lat temu. Wtedy ponad sześćdziesięcioosobowa grupa mieszkańców Gorlickiego zastanawiała się nad tym, jak poprawić swój byt. Wtedy na hasło "agroturystyka" reagowali sceptycznie, bo przecież powiat gorlicki kojarzony był wyłącznie z wielkim przemysłem. Dzisiaj taka forma działalności daje zatrudnienie i stanowi podstawę bytu - wspominał Witold Kochan, wicestarosta gorlicki. - Oferta agroturystyczna w naszym powiecie jest na takim samym poziomie jak w drogich hotelach. Ma jeszcze dodatkowy plus - piękną przyrodę wokół - przekonywał.
Pionierem agroturystyki w powiecie gorlickim jest Jan Dziubyna z Gładyszowa. Wszystkie gospodarstwa współpracują z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
- Zawsze z sentymentem wracam na ziemię gorlicką. Prowadzenie typowej działalności rolniczej jest tutaj o wiele trudniejsze. Cieszymy się więc, że rolnicy znaleźli coś w zamian, co daje im dochody. W dalszym ciągu będziemy starali się pokazywać nowe kierunki działania, nowinki, informacje o szkoleniach i warsztatach - deklarował Marek Kwiatkowski, dyrektor MODR w Karniowicach.

Dobre, bo tradycyjne
Seminarium dotyczące produktów regionalnych zostało przygotowane w ramach projektu Agrosmak II.
- Głównym jego celem jest stworzenie nowych rynków zbytu dla produktów tradycyjnych i regionalnych właśnie poprzez gospodarstwa agroturystyczne - mówiła Grażyna Poloczek z MODR w Karniowicach.
Być może pomocna w wypromowaniu produktu regionalnego stanie się ustawa, która wejdzie w życie w przyszłym roku, pozwalająca gospodarstwom agroturystycznym na sprzedaż produktów i potraw wytworzonych w tym gospodarstwie.
- Mamy przecież swoje regionalne kulinarne perełki np. jagnięcinę Romana Wasylczaka, napój warzywny Elżbiety Markowicz. Nie wolno zapominać także o pierniku kasztelańskim i wysowiance - przypomina Maria Michalik, doradca do spraw agroturystyki PZDR w Gorlicach. - Dlaczego więc nie promować tych produktów? - pytała
Gorlickie nie ma jakiegoś charakterystycznego tylko dla tego regionu produktu kulinarnego. Niemniej jednak nasze dziedzictwo kulinarne jest bardzo bogate, choćby ze względu na różnorodne tradycje - polskie, łemkowskie, pogórzańskie.
- Przykładem tego są mini książki kucharskie wydawane przez gminy, jak choćby w Moszczenicy czy Gorlicach - dodała Maria Michalik.

Smakowita prostota
Teoria teorią, ale zawsze najbardziej do świadomości przemawia praktyka. Toteż zebrani w gospodarstwie państwa Baniaków mogli posmakować potraw, które w przyszłości miałyby znaleźć się na liście potraw tradycyjnych. Można więc było skosztować pierogów, mordoni, kaszy ze śliwkami, orkiszowego chleba ze smalcem, prołziaków z masłem czosnkowym, barszczu ukraińskiego, jagnięciny, konfitur z jeżyn, opienek w śmietanie. Na środku stołu królowały zaś rydze spod kamienia.
- Robiła je mama. Były w domu, odkąd pamiętam - mówi Stefan Steranka z Bartnego. - Nie mają jakiejś szczególnej receptury, cała tajemnica tkwi właśnie w tym kamieniu. Rydze w glinianym garczku przykłada się drewnianą deszczułką i obciąża kamieniem, aby nie wypłynęły - dodaje.
Pan Stefan przywiózł także świeży bundz, cieszący się podobnym powodzeniem jak rydze.
Na suto zastawionym stole nie zabrakło tradycyjnych nalewek. Przywiozła je Julia Prokopowicz z Wysowej.
- Ziołowa to mieszanka liścia brzozy, pokrzywy, melisy, chrzanu, dziurawca, jeżyny, skrzypu, szałwii i kilku innych ziół zbieranych według zasady, że czerwone zioła zbiera się do południa, a zielone po południu - opowiada pani Julia. - Receptura tej nalewki pochodzi od Katarzyny Ledniowkiej, mojej zmarłej przyjaciółki - dodaje.
Do smakowania zapraszał również Dymitr Rydzanicz, wójt Uścia Gorlickiego.
- Wiecie państwo zapewne, że na wszelkich degustacjach można jeść dowoli, bo wtedy się nie tyje - zapewniał z uśmiechem.
HALINA GAJDA




Powyższy tekst pochodzi z Gazety Krakowskiej. Redakcja portalu www.beskid-niski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści w nim zawarte.



Jeśli chcesz być informowany o wszelkich aktualnościach, nowościach, zmianach, planach i wydarzeniach, ktore związane są z Beskidem Niskim oraz działalnością portalu beskid-niski.pl a także otrzymywać raz w tygodniu zestaw linków do poświęconych Beskidowi Niskiem artykułów publikowanych w "Gazecie Krakowskiej" wyślij pusty e-mail na adres

subskrypcja@beskid-niski.pl

Aby zrezygnować z subskrypcji wystarczy wysłać e-mail z tematem "rezygnacja"

beskid-niski.pl na Facebooku


 
928

Komentarze: (0)Dodaj komentarz | Forum
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.

Imię i nazwisko:
E-mail:
Tekst:
Suma liczb 6 i 3: (Anty-spam)
    ;


e-mail: bartek@beskid-niski.pl
Copyright © 2003 - 2016 Wadas & Górski & Wójcik
Wsparcie graficzne: e-production.pl
praca w Niemczech|prosenior24.pl
Miód
Idea Team
Tanie odżywki
Oglądają nas 43 osoby
Logowanie