Góry
  • Turystyka piesza
  • Mapa wydawnictwa PTR Kartografia na podkładzie map WIG
  • Mapa wydawnictwa Compass. Wydanie III z 2005 roku.
Łemkowie i Łemkowszczyzna
  • Łemkowie
Obiekty i miejscowości
  • Miejscowości
  • Cmentarze wojenne
  • Cerkwie i kościoły
  • Tabela obiektów
Przyroda
  • Przyroda
Noclegi
  • Noclegi
  • Jak znaleźć nocleg?
  • Dodaj ofertę
Galerie zdjęć
  • Najlepsze zdjęcia
  • Panoramy sferyczne
  • Galerie tematyczne
  • Zdjęcia archiwalne
Informacje praktyczne
  • Przejścia graniczne
  • Komunikacja
  • Pogoda
Sport
  • Rower
  • Sporty zimowe
Portal beskid-niski.pl
  • Wyniki zakończonego konkursu
  • Księga gości
  • Subskrypcja
  • Linki
  • Mapa portalu

 

/ Aktualności /
 
"Gazeta Gorlicka" - wtorek 4 grudnia 2007
("Gazeta Gorlicka" jest regionalnym dodatkiem "Gazety Krakowskiej")

"Mastyło, zupa z grzybów i śliwek"

Robert Makłowicz i królewskie smaki

W niedzielę w TVP programie 2 mogliśmy obejrzeć Ropki - "Swystowy Sad" i Wysową-Zdrój - "Gościnną chatę" w programie "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". Nie po raz pierwszy Robert Makłowicz - historyk, publicysta, podróżnik, dziennikarz - przyjechał w Beskid Niski, tym razem jednak - w poszukiwaniu łemkowskiego smaku.

Podpatrzone u Ireny Sulicz
W łemkowskiej karczmie "Gościnnej chacie" podpatrzył łemkowskie dania, a w tajniki łemkowskiej kuchni wprowadziła go Irena Sulicz. Wspólnie uczyli łemkowskiwgo gotowania, udowodnili, że kuchnia ta jest prosta dla amatorów gotowania. Udowodnili, że kuchnia ta jest prosta dla amatorów gotowania i wykwintna dla smakoszy.
- Wysowa-Zdrój to kuracyjna perła Beskidu Niskiego, a "Gościnna chata" - to zacne miejsce, prawdziwa oaza łemkowskiej kuchni, ale najważniejsi są ludzie, którzy takie dzieła tworzą - mówił Makłowicz.
Jakie dzieła? Najbardziej smakował mu war z lepieńcami, hałuszki, mastyło i tartianiki.
Za najprostsze łemkowskie danie uznał potrawę o zagadkowej nazwie - mastyło. To tradycyjna tutaj potrawa, przepis wynoszono z domu rodzinnego, jadano ją na śniadanie, na ciepło lub zimno, wynoszono z chlebem jako posiłek do pracy w polu.

Jak zrobić mastyło?
Potrzeba: 1 litr mleka, 1 jajko, 200 g mąki, 1 łyżkę masła i sól. - Wlewamy połowę mleka do garnka, odrobinę solimy, czekamy, aż się zagotuje. Pozostałą część mleka wlewamy do kamionki, dodajemy mąkę i jajko, dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do mleka, i czekamy aż się zagotuje. Gotowe można okrasić świeżym masłem - instruowała Irena Sulicz.

Co to tartianiki?
Robert Makłowicz zwrócił uwagę na tartianiki jako potrawę zupełnie bez tłuszczu i możliwą do przygotowania również w piekarniku. Przepis jest prosty - surowe ziemniaki trzemy grubo na wiórki, do tego dodajemy tylko sól, następnie kładziemy grubo na liściu kapusty i wkładamy do pieca chlebowego. Tartianiki pieczone w piekarniku będą mieć inny zapach lecz smak ten sam.

Przybliżone piękno
Mimo że w programie Makłowicza dominowało gotowanie, to udało mu się pokazać, niekoniecznie w tle, piękno naszej ziemi. Była cerkiew prawosławna w Hańczowej, pijalnia wód mineralnych w Wysowej-Zdroju z humorystycznie zaakcentowaną wodą "Franciszek" - "wczoraj kieliszek - dzisiaj Franciszek", była i piękna panorama połonin, a w tle łemkowska muzyka naszej Serenczy.
- Gdybym miał szukać ciszy i spokoju, to przyjechałbym tylko tutaj. To, że region ten był przez ostatnie 50 lat zapomniany, jest jego atutem. Tu są jedne z bardziej fascynujących gór w Polsce, najmniej znane i wielokulturowe. Mimo wojny, mimo akcji "Wisła", tu czuje się prawdziwe tętno, puls tej ziemi. Małe jest piękne - opowiadał w kuluarach Robert Makłowicz.
Cóż pozostaje teraz? - trzeba wybrać się w ślad za Makłowiczem do "Swystowego sadu" w Ropkach na grzyby ze śliwkami i do "Gościnnej chaty" w Wysowej-Zdroju na tartianiki i mastyło. A gdy biesiadowanie się przedłuży, to zawsze ratunkiem może okazać się "Franciszek".
EWA BUGNO




Powyższy tekst pochodzi z Gazety Krakowskiej. Redakcja portalu www.beskid-niski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści w nim zawarte.



Jeśli chcesz być informowany o wszelkich aktualnościach, nowościach, zmianach, planach i wydarzeniach, ktore związane są z Beskidem Niskim oraz działalnością portalu beskid-niski.pl a także otrzymywać raz w tygodniu zestaw linków do poświęconych Beskidowi Niskiem artykułów publikowanych w "Gazecie Krakowskiej" wyślij pusty e-mail na adres

subskrypcja@beskid-niski.pl

Aby zrezygnować z subskrypcji wystarczy wysłać e-mail z tematem "rezygnacja"

beskid-niski.pl na Facebooku


 
1272

Komentarze: (0)Dodaj komentarz | Forum
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.

Imię i nazwisko:
E-mail:
Tekst:
Suma liczb 1 i 8: (Anty-spam)
    ;


e-mail: bartek@beskid-niski.pl
Copyright © 2003 - 2016 Wadas & Górski & Wójcik
Wsparcie graficzne: e-production.pl
praca w Niemczech|prosenior24.pl
Miód
Idea Team
Tanie odżywki
Ogląda nas 12 osób
Logowanie