Góry
  • Turystyka piesza
  • Mapa wydawnictwa PTR Kartografia na podkładzie map WIG
  • Mapa wydawnictwa Compass. Wydanie III z 2005 roku.
Łemkowie i Łemkowszczyzna
  • Łemkowie
Obiekty i miejscowości
  • Miejscowości
  • Cmentarze wojenne
  • Cerkwie i kościoły
  • Tabela obiektów
Przyroda
  • Przyroda
Noclegi
  • Noclegi
  • Jak znaleźć nocleg?
  • Dodaj ofertę
Galerie zdjęć
  • Najlepsze zdjęcia
  • Panoramy sferyczne
  • Galerie tematyczne
  • Zdjęcia archiwalne
Informacje praktyczne
  • Przejścia graniczne
  • Komunikacja
  • Pogoda
Sport
  • Rower
  • Sporty zimowe
Portal beskid-niski.pl
  • Wyniki zakończonego konkursu
  • Księga gości
  • Subskrypcja
  • Linki
  • Mapa portalu

 

/ Aktualności /
 
"Gazeta Gorlicka" - piątek 3 października 2008
("Gazeta Gorlicka" jest regionalnym dodatkiem "Gazety Krakowskiej")

"Takiego święta nie było"

W Zakliczynie od lat organizuje się Święto Grochu, w Wysowej-Zdroju w tym roku po raz pierwszy odbędzie się Święto Rydza. Imprezie patronuje "Gazeta Krakowska"

Barbara i Katarzyna Miernik, właścicielki Starego Domu Zdrojowego, zapraszają na grzybobranie pod patronatem "Gazety Krakowskiej".
To będzie pierwsza taka impreza w Wysowej- Zdroju, ale jej organizatorki są przekonane, że nie ostatnia. - Chcemy wypromować naszą miejscowość właśnie przez Święto Rydza. Rydze smażone, marynowane, te w pomidorach, miodzie czy kiszone powinny być taką marką, jaką dla Zakopanego są oscypki, miód dla Kamiannej, potrawy z grochu dla Zakliczyna... -mówią.
Pierwsza impreza z rydzami w roli głównej odbędzie się w przyszły weekend.
Zaczerwieniło się w gorlickich lasach i grzybiarze natychmiast wyruszyli w teren.
Na Dworzysku w naszym mieście o tej porze roku królują przede wszystkim rydze. Dwa razy w tygodniu przyjeżdżają z nimi na targ Józefa Druzik i Janina Deć z Ropy.
- W tym roku rydzów jest trochę mniej niż zwykle, ale sezon na rydzobranie dopiero się rozpoczął. Ostatnie, zdrowe okazy zbieram czasem już po pierwszych przymrozkach - mówi pierwsza z naszych rozmówczyń.
O Święcie Rydza jeszcze nie słyszały, ale zapewniają, że chętnie wezmą udział w okolicznościowym grzybobraniu.
– Rydze zebrane w październiku są przede wszystkim zdrowe. Najlepsze na przetwory są młode, małe grzyby. Te są najsmaczniejsze "spod kamienia" - mówi Janina Deć.
Mowa o rydzach kiszonych. Najpierw trzeba je sparzyć, potem ułożyć w kamiennym garnku - warstwowo na przemian z cebulą, i każdą warstwę posolić, a całość najlepiej przyłożyć kamieniem.
- W Wysowej nie ma chyba gospodarstwa agroturystycznego, w którym gospodarze nie robiliby przetworów z rydzów. Najczęściej są one marynowane. Na dobre na wysowskich stołach zagościły też rydze po cygańsku, znane jako rydze w pomidorach - mówi Katarzyna Miernik.
Według tej receptury młode rydze trzeba najpierw sparzyć, potem wrzucić na zeszkloną na oleju cebulkę, dodać koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól, wodę, liście laurowe i ziele angielskie.
Przepisów na przepyszne rydze są dziesiątki. Do nas kuracjusze przyjeżdżają na rydze smażone, marynowane, na pasztet z rydzami, śledzia z rydzami w sosie musztardowym – tłumaczy Katarzyna Miernik.
Jej mama - Barbara zdradza jeszcze jeden przepis z rydzami w roli głównej.
- Gołąbki z nadzieniem rydzowym robi się podobnie jak te zwykłe. Do farszu potrzeba kilogram rydzów, trochę cebulki, na której się je podsmaża, bułkę tartą, jajko, pieprz i sól. Polecam! - zachęca Barbara Miernik.
Szczegóły na temat przepisów na dania z rydzami będzie można poznać podczas Święta Rydza. Organizatorki planują bowiem przyrządzić specjalnie na tę okazję między innymi bigos, pizzę, zapiekanki - wszystko z rydzami.
Zanim jednak w Wysowej rozpocznie się grzybowa biesiada, trzeba zebrać rydze. Wszyscy chętni do wzięcia udziałuw zbiorowym grzybobraniu powinni zgłosić się u organizatorów Święta Rydza, koniecznie do 10 października.
- Impreza rozpocznie się w przyszłą sobotę. W niedzielę zaś o godz. 8 rano wyruszymy autobusami na grzybobranie, połączone z konkursem. Każdy z uczestników powinien mieć swój kosz. Będziemy zbierać tylko rydze, zaś eksperci ze Stowarzyszenia Darz Grzyb będą ważyć, oceniać i przyznawać punkty. Wygrywa ta osoba, która uzyska największą liczbę punktów - tłumaczy Barbara Miernik.
Oczywiście owoce lasu powinny być zdrowe, oczyszczone, a w koszyku nie może być np. liści. Zgodnie z regulaminem konkursu "robaczywki" zostaną usunięte z kosza jeszcze przed ważeniem. Za każde 10 g zdrowych grzybów uczestnik konkursu otrzymuje 1 punkt, ale przyznawane będą i punkty karne, np. 1 pkt za każdą minutę spóźnienia na umówioną porę do autobusu powrotnego.
Cenna uwaga dla grzybiarzy. Jak się dowiedzieliśmy, w lasach Beskidu Niskiego można spotkać trzy rodzaje rydzów.
- Mleczaj rydz występuje pod sosnami, raczej na glebach piaskowych. W powiecie gorlickim występują mleczaje świerkowe lub późnojesienne, zwane również jodłowymi - tłumaczy Wiesław Kamiński, grzyboznawca i prezes Stowarzyszenia Darz Grzyb.
W Wysowej-Zdroju członkowie Stowarzyszenia zorganizują wystawę zdjęć grzybów, ponadto zbiorą grzyby, z których przygotują ekspozycję wielu gatunków - tych jadalnych, ale i trujących.
Na pewno będzie co podziwiać, bo jak twierdzi nasz rozmówca, w gorlickich lasach oprócz rydzów i innych powszechnie znanych gatunków występują rzadkie grzyby. Piękne okazy, niektóre widział tutaj poraz pierwszy. Podobno jest np. jeden z gatunków grzybówek oraz mnóstwo nadrzewnych grzybów. Jak twierdzi, zupa z grzybów zebranych w Gorlickiem musi być - wyśmienita.
Agnieszka Nigbor




Powyższy tekst pochodzi z Gazety Krakowskiej. Redakcja portalu www.beskid-niski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści w nim zawarte.



Jeśli chcesz być informowany o wszelkich aktualnościach, nowościach, zmianach, planach i wydarzeniach, ktore związane są z Beskidem Niskim oraz działalnością portalu beskid-niski.pl a także otrzymywać raz w tygodniu zestaw linków do poświęconych Beskidowi Niskiem artykułów publikowanych w "Gazecie Krakowskiej" wyślij pusty e-mail na adres

subskrypcja@beskid-niski.pl

Aby zrezygnować z subskrypcji wystarczy wysłać e-mail z tematem "rezygnacja"

beskid-niski.pl na Facebooku


 
333

Komentarze: (0)Dodaj komentarz | Forum
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.

Imię i nazwisko:
E-mail:
Tekst:
Suma liczb 4 i 3: (Anty-spam)
    ;


e-mail: bartek@beskid-niski.pl
Copyright © 2003 - 2016 Wadas & Górski & Wójcik
Wsparcie graficzne: e-production.pl
praca w Niemczech|prosenior24.pl
Miód
Idea Team
Tanie odżywki
Ogląda nas 8 osób
Logowanie