Góry
  • Turystyka piesza
  • Mapa wydawnictwa PTR Kartografia na podkładzie map WIG
  • Mapa wydawnictwa Compass. Wydanie III z 2005 roku.
Łemkowie i Łemkowszczyzna
  • Łemkowie
Obiekty i miejscowości
  • Miejscowości
  • Cmentarze wojenne
  • Cerkwie i kościoły
  • Tabela obiektów
Przyroda
  • Przyroda
Noclegi
  • Noclegi
  • Jak znaleźć nocleg?
  • Dodaj ofertę
Galerie zdjęć
  • Najlepsze zdjęcia
  • Panoramy sferyczne
  • Galerie tematyczne
  • Zdjęcia archiwalne
Informacje praktyczne
  • Przejścia graniczne
  • Komunikacja
  • Pogoda
Sport
  • Rower
  • Sporty zimowe
Portal beskid-niski.pl
  • Wyniki zakończonego konkursu
  • Księga gości
  • Subskrypcja
  • Linki
  • Mapa portalu

 

/ Aktualności /
 
"Gazeta Gorlicka" - wtorek 12 maja 2009
("Gazeta Gorlicka" jest regionalnym dodatkiem "Gazety Krakowskiej")

"Gotuj z Okrasą"

Ekipa telewizyjnej "jedynki" gościła w Wysowej-Zdroju

Karol Okrasa wyjechał z fantazją na Espanerze - ukochanej klaczy Ireny Sulicz - z lasu na łąkę przed pensjonatem Ramis. Tam zaczęło się wielkie gotowanie do programu "Kuchnia z Okrasą", prezentowanego w TVP 1.
Głównym "bohaterem" programu była kiesełycia z komperami, czyli żur z kiszonej mąki owsianej z ziemniakami.
Sceneria była niemal jak z bajki, łąka - las, pasące się nieopodal konie i hucuł Jasiek, wkładający łeb do garnków.
- Okrasie zależało na typowo łemkowskich potrawach, takich, które nie były prezentowane jeszcze na ekranie. Miałam tremę, bo to znany w Polsce kucharz, uczestniczący w jury w różnych konkursach. Dlatego wystawiając swoje potrawy, czułam się tak, jakbym stawała do konkursu - mówi Irena Sulicz.
Karol Okrasa podczas gotowania przed kamerą pytał Irenę Sulicz właściwie o wszystko, ale niektóre czynności robili wspólnie.
Reakcja Okrasy po dwudniowym pobycie w łemkowskiej karczmie rozwiała obawy Ireny Sulicz. Stwierdził, że on i jego ekipa filmowa są zaskoczeni gościnnością gospodarzy i przede wszystkim potrawami, które jedli po raz pierwszy w życiu. Program zakończył stwierdzeniem skierowanym do widzów - "Jeżeli kiedykolwiek będziecie chcieli spróbować kuchni łemkowskiej, to jedźcie do Wysowej-Zdroju".
Karol Okrasa był urzeczony tym, że w karczmie właściciele serwują tak dużo rożnorodnych potraw, nie zmodyfikowanych, wziętych ze starych przepisów łemkowskich.
Smakowało mu mastyło - jajko z mlekiem i mąką na słono w formie budyniu.
Na kolację jadł flaczki z rydzów, zachwalał baraninę, twierdząc, że to rarytas, bo zazwyczaj częstowany jest jagnięciną.
Irena Sulicz opowiada, że zaskoczyła ją jego otwartość do ludzi, swoboda, bezpośredniość. Chętnie rozdawał w karczmie autografy i pozował do zdjęć.
To kolejny VIP z telewizyjnego świata w naszym uzdrowisku.
Karol Okrasa pierwsze swoje kulinarne kroki stawiał w hotelach Jan III Sobieski oraz Bristol. W Bristolu pracował 11 lat.
Jest absolwentem Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Prowadzi program "Kuchnia z Okrasą" w TVP 1. W 2005 roku został laureatem nagrody Oskar Kulinarny w kategorii osobowość kulinarna. Jest członkiem kapituły Klubu Szefów Kuchni. Napisał również książkę "Gotuj z Okrasą", zawierającą 105 autorskich przepisów.
W 2007 roku został laureatem nagrody Hermes 2007 w kategorii osobowość gastronomii.
- Przed gotowaniem miałem inną pasję - jazdę konną - zwierzył się Irenie Sulicz.
Według niego kuchnia to smak, wygląd, atmosfera, przyprawy, zaskoczenia, zastawa - to swego rodzaju spektakl, w którym jedzenie gra główną rolę, a kucharz jest jego reżyserem.
O emisji programu kręconego w Wysowej-Zdroju powiadomimy niebawem.
Nie pierwszy raz "Gościnna Chata" będzie promować nasz region w telewizji, kręcono tam też program "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza", a wcześniej również "Etniczne klimaty".
Ewa Bugno




Powyższy tekst pochodzi z Gazety Krakowskiej. Redakcja portalu www.beskid-niski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści w nim zawarte.



Jeśli chcesz być informowany o wszelkich aktualnościach, nowościach, zmianach, planach i wydarzeniach, ktore związane są z Beskidem Niskim oraz działalnością portalu beskid-niski.pl a także otrzymywać raz w tygodniu zestaw linków do poświęconych Beskidowi Niskiem artykułów publikowanych w "Gazecie Krakowskiej" wyślij pusty e-mail na adres

subskrypcja@beskid-niski.pl

Aby zrezygnować z subskrypcji wystarczy wysłać e-mail z tematem "rezygnacja"

beskid-niski.pl na Facebooku


 
252

Komentarze: (0)Dodaj komentarz | Forum
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.

Imię i nazwisko:
E-mail:
Tekst:
Suma liczb 6 i 1: (Anty-spam)
    ;


e-mail: bartek@beskid-niski.pl
Copyright © 2003 - 2016 Wadas & Górski & Wójcik
Wsparcie graficzne: e-production.pl
praca w Niemczech|prosenior24.pl
Miód
Idea Team
Tanie odżywki
Ogląda nas 19 osób
Logowanie