|
|
 |
|
"Gazeta Gorlicka" - piątek 3 października 2008 ("Gazeta Gorlicka" jest regionalnym dodatkiem "Gazety Krakowskiej")
"Takiego święta nie było"
W Zakliczynie od lat organizuje się Święto Grochu, w Wysowej-Zdroju w tym roku
po raz pierwszy odbędzie się Święto Rydza. Imprezie patronuje "Gazeta Krakowska"
Barbara i Katarzyna
Miernik, właścicielki
Starego Domu Zdrojowego,
zapraszają
na grzybobranie pod patronatem
"Gazety Krakowskiej".
To będzie pierwsza taka impreza w Wysowej-
Zdroju, ale jej
organizatorki są przekonane,
że nie ostatnia. - Chcemy wypromować
naszą miejscowość
właśnie przez Święto Rydza.
Rydze smażone, marynowane,
te w pomidorach, miodzie czy
kiszone powinny być taką
marką, jaką dla Zakopanego są
oscypki, miód dla Kamiannej,
potrawy z grochu dla
Zakliczyna... -mówią.
Pierwsza impreza z rydzami
w roli głównej odbędzie się
w przyszły weekend.
Zaczerwieniło się w gorlickich
lasach i grzybiarze natychmiast
wyruszyli w teren.
Na Dworzysku w naszym
mieście o tej porze roku królują
przede wszystkim rydze. Dwa
razy w tygodniu przyjeżdżają
z nimi na targ Józefa Druzik i Janina
Deć z Ropy.
- W tym roku rydzów jest
trochę mniej niż zwykle, ale sezon na
rydzobranie dopiero się
rozpoczął. Ostatnie, zdrowe
okazy zbieram czasem już
po pierwszych przymrozkach -
mówi pierwsza z naszych rozmówczyń.
O Święcie Rydza jeszcze nie
słyszały, ale zapewniają, że
chętnie wezmą udział w okolicznościowym grzybobraniu.
Rydze zebrane w październiku
są przede wszystkim
zdrowe. Najlepsze na przetwory
są młode, małe grzyby.
Te są najsmaczniejsze "spod
kamienia" - mówi Janina Deć.
Mowa o rydzach kiszonych.
Najpierw trzeba je sparzyć,
potem ułożyć w kamiennym
garnku - warstwowo na przemian
z cebulą, i każdą warstwę
posolić, a całość najlepiej
przyłożyć kamieniem.
- W Wysowej nie ma chyba
gospodarstwa agroturystycznego,
w którym gospodarze
nie robiliby przetworów z rydzów.
Najczęściej są one marynowane.
Na dobre na wysowskich
stołach zagościły też rydze
po cygańsku, znane jako
rydze w pomidorach - mówi
Katarzyna Miernik.
Według tej receptury młode
rydze trzeba najpierw sparzyć,
potem wrzucić na zeszkloną
na oleju cebulkę, dodać
koncentrat pomidorowy, ocet,
cukier, sól, wodę, liście laurowe
i ziele angielskie.
Przepisów na przepyszne
rydze są dziesiątki. Do nas kuracjusze
przyjeżdżają na rydze
smażone, marynowane, na pasztet
z rydzami, śledzia z rydzami w sosie musztardowym
tłumaczy Katarzyna Miernik.
Jej mama - Barbara zdradza
jeszcze jeden przepis z rydzami
w roli głównej.
- Gołąbki z nadzieniem rydzowym
robi się podobnie jak
te zwykłe. Do farszu potrzeba
kilogram rydzów, trochę cebulki,
na której się je podsmaża,
bułkę tartą, jajko, pieprz
i sól. Polecam! - zachęca Barbara
Miernik.
Szczegóły na temat przepisów na
dania z rydzami będzie
można poznać podczas Święta
Rydza. Organizatorki planują
bowiem przyrządzić specjalnie
na tę okazję między innymi bigos,
pizzę, zapiekanki -
wszystko z rydzami.
Zanim jednak w Wysowej
rozpocznie się grzybowa biesiada,
trzeba zebrać rydze.
Wszyscy chętni do wzięcia
udziałuw zbiorowym grzybobraniu powinni zgłosić
się u organizatorów Święta Rydza,
koniecznie
do 10 października.
- Impreza rozpocznie się
w przyszłą sobotę. W niedzielę
zaś o godz. 8 rano wyruszymy
autobusami na grzybobranie,
połączone z konkursem. Każdy
z uczestników powinien mieć
swój kosz. Będziemy zbierać
tylko rydze, zaś eksperci ze Stowarzyszenia
Darz Grzyb będą
ważyć, oceniać i przyznawać
punkty. Wygrywa ta osoba,
która uzyska największą liczbę
punktów - tłumaczy Barbara
Miernik.
Oczywiście owoce lasu powinny
być zdrowe, oczyszczone,
a w koszyku nie
może być np. liści. Zgodnie z regulaminem
konkursu "robaczywki"
zostaną usunięte z kosza
jeszcze przed ważeniem.
Za każde 10 g zdrowych grzybów uczestnik konkursu otrzymuje
1 punkt, ale przyznawane
będą i punkty karne, np. 1 pkt
za każdą minutę spóźnienia
na umówioną porę do autobusu
powrotnego.
Cenna uwaga dla grzybiarzy.
Jak się dowiedzieliśmy, w lasach
Beskidu Niskiego można
spotkać trzy rodzaje rydzów.
- Mleczaj rydz występuje
pod sosnami, raczej na glebach
piaskowych. W powiecie
gorlickim występują mleczaje
świerkowe lub późnojesienne,
zwane również jodłowymi -
tłumaczy Wiesław Kamiński,
grzyboznawca i prezes Stowarzyszenia Darz Grzyb.
W Wysowej-Zdroju członkowie Stowarzyszenia
zorganizują
wystawę zdjęć grzybów,
ponadto zbiorą grzyby, z których
przygotują ekspozycję
wielu gatunków - tych jadalnych,
ale i trujących.
Na pewno będzie co podziwiać,
bo jak twierdzi nasz rozmówca,
w gorlickich lasach
oprócz rydzów i innych powszechnie
znanych gatunków
występują rzadkie grzyby.
Piękne okazy, niektóre widział
tutaj poraz pierwszy. Podobno
jest np. jeden z gatunków
grzybówek oraz mnóstwo nadrzewnych grzybów.
Jak twierdzi,
zupa z grzybów zebranych
w Gorlickiem musi być - wyśmienita.
Agnieszka Nigbor
Powyższy tekst pochodzi z Gazety Krakowskiej. Redakcja portalu www.beskid-niski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści w nim zawarte.
Jeśli chcesz być informowany o wszelkich aktualnościach, nowościach, zmianach, planach i wydarzeniach, ktore związane są z Beskidem Niskim oraz działalnością portalu beskid-niski.pl a także otrzymywać raz w tygodniu zestaw linków do poświęconych Beskidowi Niskiem artykułów publikowanych w "Gazecie Krakowskiej" wyślij pusty e-mail na adres
subskrypcja@beskid-niski.pl
Aby zrezygnować z subskrypcji wystarczy wysłać e-mail z tematem "rezygnacja"
beskid-niski.pl na Facebooku
|
|
 |
2091 Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
|