|
|
 |
|
"Gazeta Gorlicka" - wtorek 22 września 2009 ("Gazeta Gorlicka" jest regionalnym dodatkiem "Gazety Krakowskiej")
"Drugie Święto Rydza"
W październiku Wysowa czeka na najazd amatorów grzybobrania
Leśne runo zaczyna
stroić się w rdzawe
kapelusze. Tu i ówdzie,
samotnie bądź
rodzinnie pojawią się rydze.
To pewny znak, że jesień już
za progiem, a w Wysowej -
Święto Rydza. Zainicjowane
w minionym roku przez właścicielki
Starego Domu Zdrojowego
ma już swoich stałych
bywalców.
Amatorzy smażonego czy
marynowanego przysmaku,
w pierwszy weekend października
wyruszą w las, by
współzawodniczyć w nietypowej
konkurencji: zbieraniu
rydzów na czas. Wygrywa ten,
kto przyniesie najpiękniejsze,
a co ważne, zdrowe okazy.
Przez dwa dni to właśnie
rudy rydz z Beskidu Niskiego
będzie królował w Wysowej.
Pierwszy będzie miał charakter
stacjonarny - wszystkie
atrakcje i imprezy będą się
odbywały w Parku Zdrojowym.
Jako że smaczne grzyby,
są, niestety, ciężkostrawne,
organizatorzy zadbali o ruch.
Sobotni i niedzielny wieczór
to czas tańców i zabaw. Jak
zapewniają - dla każdego
ucha znajdzie się coś miłego.
Na początek trochę edukacji.
Grzyby choć smaczne,
bywają niebezpieczne, wiążą
się również z nimi przedziwne
zabobony. Święto Rydza zacznie
się więc od prelekcji, którą
poprowadzą przedstawiciele
Stowarzyszenia Darz Grzyb.
Będą mówili o znanych i nieznanych
gatunkach grzybów
z Beskidu Niskiego, wspomnianych
zabobonach, obalą
mity, powiedzą też, jak unikać
zatruć. Potem półtoragodzinna
projekcja z cyklu "Dźwięk
i Obraz". Mniej czy bardziej
egzotyczne widoki w połączeniu
z relaksująca muzyką
przygotują do wydarzeń
następnego dnia.
- W niedzielny poranek
grzybiarze udadzą się do lasu
wozami ciągnionymi przez
konie. Tam, pod okiem grzyboznawców
ze Stowarzyszenia
Darz Grzyb, będą polować
na rudzielce, które zostaną
zważone, ocenione i odpowiednio
nagrodzone - zapowiada
Barbara Miernik, właścicielka
Starego Domu Zdrojowego,
inicjatorka święta.
Nowością tegorocznej edycji
Święta Rydza będzie Gotowanie
na Polanie. Trzy obsady
na oczach widzów będą
gotować potrawy z rydzów
w wersji leśnej, regionalnej
i światowej. Swój udział
w jednej z ekip zapowiedział
Dymitr Rydzanicz, wójt gminy
Uście Gorlickie. Zdradził, że
będzie gotował zupę
z rydzów; będą także rydze
smażone.
- Na naszym stole znajdą
się również rydze marynowane
i kiszone. Jak na mężczyznę,
to chyba sporo - komentuje.
- Zresztą, nic więcej nie
powiem, bo to tajemnica
kuchni - dodaje wójt z uśmiechem.
Będzie konkurs wiedzy
o grzybach, chętni zaś będą
mieli okazję do udziałuwkonkursie
fotograficznym. Oczywiście,
jego tematem będzie
rudy rydz.
- Święto Rydza w Wysowej
to nie tylko gratka dla grzybiarzy,
ale również okazja
do poznania kultury, sztuki
ludowej, tradycji i zwyczajów
mieszkańców Beskidu Niskiego.
W Parku Zdrojowym
będzie można podziwiać
rzeźby w drewnie, ręcznie
wykonaną biżuterię, gliniane
naczynia oraz tych, którzy
na nowo chcą wskrzesić
i przypomnieć o dawnych
zawodach, a zrzeszonych
przez Lokalną Organizację
Turystyczną - Beskid Zielony
- dodaje Barbara Miernik.
Imprezie będzie towarzyszyć
wystawa prac podopiecznych Warsztatów Terapii
Zajęciowej w Stróżach.
Halina Gajda
Powyższy tekst pochodzi z Gazety Krakowskiej. Redakcja portalu www.beskid-niski.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści w nim zawarte.
Jeśli chcesz być informowany o wszelkich aktualnościach, nowościach, zmianach, planach i wydarzeniach, ktore związane są z Beskidem Niskim oraz działalnością portalu beskid-niski.pl a także otrzymywać raz w tygodniu zestaw linków do poświęconych Beskidowi Niskiem artykułów publikowanych w "Gazecie Krakowskiej" wyślij pusty e-mail na adres
subskrypcja@beskid-niski.pl
Aby zrezygnować z subskrypcji wystarczy wysłać e-mail z tematem "rezygnacja"
beskid-niski.pl na Facebooku
|
|
 |
840 Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
|